Seizoensopener in De Haan

Na een lange zomer van herstel en een winter van opbouw keek ik ernaar uit om de conditie te testen in de Veloopzwem. Met een hele lichting van onze club 3PT-SOLIDPHARMA zakten we af naar De Haan.

In de voormiddag werd er individueel 500 meter gezwommen in het zwembad van Wenduine. Ik wist niet wat ik van mezelf moest verwachten zo vroeg op het seizoen en na een bewogen winter. De trainingen gaan goed. Na een korte opwarming in het kinderbadje was het zo ver. Ik ging snel van start, onderweg keek ik twee keer op mijn horloge om in te schatten welk tempo ik zwom. De eerste 100 meter klokte ik af in 1’05”. Halverwege zat ik aan 2’50”, ik geloofde mijn ogen niet. Ik wist dat er verval zat aan te komen en ik klokte dan ook af in 5’49”, de snelste tijd tot dan. Ongelooflijk. In Aalst zwem ik in het 50 meter bad nog geen 6’10”. Het verschil met een 25 meter bad blijkt dus gigantisch. Uiteindelijk zwommen er nog drie atleten sneller dan mezelf: Tuur Lemmens, Remco Verbelen en ploegmaat Joachim Wera.

’s Middags vertrokken we op basis van deze zwemtijd voor 27 kilometer fietsen en 8,6 kilometer lopen. Ik moest mij geen zorgen maken om mee te zijn met de kop van de wedstrijd dankzij die vierde zwemtijd. Het was wel kwestie van snel te vertrekken om zo weinig mogelijk atleten toe te laten om aan te sluiten.

Na 1 ronde knokken vormde zich een kopgroep met Tuur, Remco, Joachim, Tim Van Hamme, Tim Brydenbach, Sven Vandenbroucke, Antonio Hernaert, Xander Marclé en mezelf. Het ging er hard aan toe. Ik reed zelf ook zeer enthousiast mee op kop, misschien iets te veel.

Aan het einde van het fietsen waren mijn krachten al zo goed als op. Ik ben al blij om met deze toppers van de fiets te komen, maar in het lopen heb ik nog werk. Sven, Tim VH en Antonio waren al snel weg. Ik pikte een ronde aan bij ploegmaat Joachim, samen met Tuur. Maar dit ging voor mij te hard. De laatste week heb ik niet meer gelopen omwille van een peesontsteking in mijn voet. Dit is echter geen excuus. Sander Heemeryck kwam nog voorbij gesneld en liep gezwind naar de zege.

In de laatste meters zag ik een sterke Giani Vanden Broucke nog terugkomen, maar ik kon hem nog net afhouden. Wie goed gevolgd heeft, weet nu dat ik als zevende over de finish liep. De ambitie was top 10 en dat is gelukt. Ik heb voor mezelf de bevestiging dat het zwemmen na de sleutelbeenbreuk zeker in orde is. Dat de fietsconditie al zo goed zit na slechts korte trainingen op rollen, had ik niet verwacht. En in het lopen heb ik nog werk. Of ik zal mijn krachten op de fiets moeten leren doseren.

Ik ben trots op de ploeg. Joachim bewees in zijn eerste wedstrijd in onze kleuren een mooie progressie gemaakt te hebben in het lopen deze winter. Ook Brecht, Pieter, Toon, Volkwin, Jeroen, Niels, Bart en Jan openden het seizoen met een mooi resultaat. Shelsea werd vijfde bij de vrouwen. Arno moest jammer genoeg opgeven wegens ziekte, al zette hij ’s morgens wel een mooie zwemtijd neer. Marie kampt met een blessure en maakte van het fietsen een training.

Uitslag

De volgende wedstrijd is het BK ploegen in Doornik, met hopelijk zwemmen in open water.

Tot dan!

Brecht