Eerste koers ooit!

Na de triatlon in Retie zondag was het woensdag tijd voor mijn eerste koers. Op aanraden van de trainer startte ik in de categorie C in de VWF koers in Wieze. Als jonge knaap stond ik tussen 50-jarigen aan de start. Op het menu stonden tien rondjes van 6.5 kilometer over een vlak parcours. Ik had mij voorgenomen om voorin te rijden om niet aan de rekker te hangen. In de eerste helft van de koers heb ik echter te veel met de neus in de wind gereden . Ik heb veel van mijn krachten verspild door te reageren op demarrages die op niets uitdraaiden. De tempoverschillen waren dodelijk. Wind tegen kijkt iedereen naar elkaar en rijden we 30 km/u, waarna er plots wordt aangevallen en ik mag optrekken naar 50 km/u om in een wiel te springen.

Nog nooit heb ik zo hard afgezien op de fiets.

Halverwege zag ik op mijn Garmin 310 Watt Normalized Power staan, wat voor mijn gewicht overeenkomt met 5 W/kg. Da’s niet weinig, maar sindsdien is het alleen maar gezakt. Ik kreeg last in mijn rug van krom in mijn beugel te zitten. Ik hing plots ook achteraan en op dat moment scheurde de groep. Op de duur wist ik niet wat de koerssituatie was, maar voor mij was het een kwestie van overleven geworden. Uiteindelijk hebben we nog een groep bijgehaald. Vooraan reed er een duo voor de overwinning. In de sprint kon ik mij niet moeien, ik was helemaal op. Ik finishte als laatste voor de groene vlag. Nog nooit heb ik zo hard afgezien op de fiets. Het ging mij niet om het resultaat maar om de ervaring. Hopelijk ben ik hier sterker van geworden en neem ik dat mee naar triatlonwedstrijden. Nog enkele cijfers: gemiddelde snelheid: 41.0 km/u, Normalized Power: 285 W en maximaal vermogen: 1066 W.

De volgende stop is Vilvoorde voor het BK sprinttriatlon.