BK Sprint

Zondag was de triatlon van Vilvoorde het decor voor het Belgisch Kampioenschap sprinttriatlon. 24 uur na de feiten schrijf ik mijn verslag.

Ik kwam maar niet in mijn ritme.

Er stonden om en bij de 100 mannen aan de start. Traditiegetrouw werd er zonder wetsuit gezwommen in Vilvoorde. Ondertussen weten de meesten dat zo’n zwemstart meer vechten is dan zwemmen. Na wat gewriemel en wat boksen kreeg ik ruimte, maar ik zwom helemaal buitenom. Mede door deze slechte oriĆ«ntatie verloor ik plaatsen, veel plaatsen. Ik heb ook nooit het gevoel gehad dat ik op mijn niveau aan het zwemmen was. Ik kwam maar niet in mijn ritme. Halfweg kon ik nog enkele plaatsen goedmaken en zo kwam ik als 28e uit het water. Op weg naar de wissel herkende ik voor mij enkele atleten die ik zeker moest volgen.

Na een mindere wissel sprong ik op de fiets met een vijftal seconden voor mij een groepje waar ik naartoe moest. Helaas had ik wat moeite met de overgang en moest ik bekomen van het zwemmen. Er kwam een groepje voorbij en ik volgde. Ploegmaat Jelle zat hierbij. We probeerden het gat te dichten, maar er werd te veel geaarzeld bij overnames op de kop. Op het parcours waarop in twee richtingen werd gereden kon men perfect zien wat de wedstrijdsituatie was. In de eerste ronde lag alles open in verschillende groepen. Op dit vlakke parcours kwamen de groepen samen. Zo vormde er zich een kleine kopgroep van 8, gevolgd door een groep van 15. Ik zat in de derde groep samen met 20 anderen. Er werd vaak getreuzeld en zo kwamen we niet dichter. De achterstand liep op tot 2 minuten op de kopgroep en 1 minuut op de tweede groep. Voor de laatste bochten werd er nog even nerveus gereden voor een goede positie bij het ingaan van de wissel.

Het zit hem in de details, zeker op een BK.

Ik wisselde achteraan en zag de meesten van mij weglopen. Ik opende mijn eerste kilometer niet zo snel als de rest, maar ik kon mijn tempo goed vasthouden. In de tweede ronde kon ik er zo nog een paar oprapen. Op een 38e plaats liep ik over de finish. Er zat meer in mocht ik de aansluiting in het begin van het fietsen wel gemaakt hebben. Het zit hem in de details, zeker op een BK. Maar deze ervaring neem ik mee naar de volgende wedstrijden!

Binnen drie weken doe ik mijn eerste non-draft wedstrijd in de Boerekreek waarbij het ieder voor zich is in het fietsen. Misschien speelt dat in mijn voordeel, misschien ook niet, we zien wel!

Uitslag