Zilver in Hamme

Gisteren was ik toe aan de vierde wedstrijd op vier weken tijd. De voorbije weken is duidelijk geworden dat de conditie zeer goed is. Ik hoopte die goede vorm in Hamme te verzilveren. Daags voor de wedstrijd kreeg ik te horen dat veelvoudig winnaar Koen Veramme de geblesseerde Tim Van Hamme zou vervangen. Koen werd afgelopen week nog zesde op het BK sprint en was dus de grootste kanshebber op de winst in Hamme.

Om 11u werd de start gegeven voor 1350 meter zwemmen in de Oude Durme. Met de lange koord in het midden had ik het gevoel dat ik in een 400 meter lang zwembad aan het zwemmen was. Goede zwemmer Arno Lambrecht ging er meteen als een speer vandoor. Niemand kon volgen. Koen was de eerste achtervolger en ik legde me in zijn voeten. Na 400 meter had ik het gevoel dat ik sneller kon. Ik zwom hem voorbij en probeerde een iets hoger tempo aan te houden. Ik kon echter geen kloofje slaan, hij volgde gemakkelijk. Zo kwamen we ook met z’n tweeën uit het water op een kleine minuut van leider Arno. In de wissel maakten we al een halve minuut goed.

We hadden Arno snel in het vizier op de fiets. Koen wou er in één keer op en over gaan en dat deden we ook. Sorry Arno, als goede zwemloper konden we het niet riskeren om je mee te nemen. We zetten onze tocht verder, maar hard werd er niet gefietst. Mijn benen voelden niet goed op de fiets en ik wou mij sparen voor het lopen. De achtervolgende groep bestond uit Laurent Nobels, Wim De Buyser en ploegmaats Sören en Gijs. Voor Koen mochten de achtervolgers gerust terugkomen, want hij kan zoals altijd rekenen op een sterk loopnummer. Ik had liever niet dat een goede loper zoals Laurent terugkwam dus reed ik af en toe toch eens wat harder. Uiteindelijk kwamen we na 38 km en een pover gemiddelde van 39 km/u (260 Watt) de wissel binnen.

Ik sukkelde wat en moest meteen op 15 meter van Koen achtervolgen. Ik kwam er nooit bij en zag hem steeds verder weg lopen. In het begin van de tweede ronde kon ik hem al niet meer zien. Laurent volgde op een minuut. Hopende dat hij niet meer terug zou komen, bleef ik mijn tempo vasthouden. En dat lukte! Ik finishte tweede op bijna twee minuten van de verdiende winnaar Koen. Laurent liep naar de derde plaats. Gijs en Sören finishten respectievelijk zesde en achtste! Katrien behaalde haar eerste overwinning dit seizoen na het mannenveld te vernederen met een tweede zwemtijd. Papa finishte, na een jaar van blessureleed, in een vergelijkbare tijd als twee jaar geleden. Hopelijk was het een leuke vaderdag!

Ik blik terug op een geslaagde wedstrijd. Koen is (voorlopig) buiten categorie voor mij. Ik moet naar mezelf kijken en de progressie die ik blijf maken. Met 3:32/km zit ik bijna onder de grens van 3:30/km op de afsluitende 10 kilometer lopen van een kwarttriatlon. Volgend jaar kom ik zeker en vast terug voor die eerste plaats! Ik kon nu al even proeven van die bovenste trede op het podium bij de beloften.

Bedankt aan alle supporters die er de voorbije vier weken bij waren! Jullie aanmoedigingen geven telkens een boost om dat klein beetje extra te kunnen geven, zeker op de lastige momenten.

Nu gaat de riem er een week af om mij te focussen op mijn laatste drie examens. De volgende wedstrijd is de kwarttriatlon van Eeklo op 24 juni. Tot dan!

Uitslag