Voorbeschouwing seizoen 2018

Het is exact vier maanden geleden dat ik een blogbericht schreef, op de laatste dag van het jaar 2017. Na een lange en stille voorbereiding op het nieuwe seizoen neem ik de pen terug ter hand om een stukje tekst neer te schrijven, een manier om mijn stress te verwerken.

Na drie winters met blessureleed, zag het er deze keer goed uit. In december liep ik reeds een persoonlijk record op de 10 kilometer. In januari en februari zat ik niet stil. Ik zette voor mezelf weer enkele stappen voorwaarts in zowel het zwemmen als het lopen. Maar… je voelde het misschien al aankomen. De laatste dag van februari had ik plots pijn in mijn rechtervoet. Om een lang verhaal kort te maken: ik had een blokkage van de middenvoetbeentjes, meer bepaald Os Cuboideum en Os Calcaneus. Gelukkig was er geen schade te zien op de MRI. De pijn sleepte langer aan dan verwacht, waardoor ik het lopen vijf weken on hold moest zetten. Het voordeel van triatlon is dat je bij een loopblessure nog altijd de twee andere sporten kan beoefenen. Ik heb dus zeker niet stilgezeten. Dankzij de goede begeleiding van de kinesist kon ik na vijf weken het lopen vrij vlot hervatten. Ondertussen zijn we nog eens vijf weken verder en ben ik helemaal klaar om de eerste wedstrijden van het seizoen aan te vatten.

Morgen, 1 mei, is het klassiek het Belgisch kampioenschap ploegentriatlon in Doornik. Na vier maanden geen vorm van competitie meer gedaan te hebben, ben ik benieuwd hoe ik het ervan af zal brengen. Het BK ploegentriatlon is meteen de eerste manche van de Team Triathlon Series, waarin we – dankzij onze promotie van vorig jaar – meestrijden met de beste ploegen van België in de eerste divisie. Het 3PT – Solidpharma team verwelkomt dit jaar enkele nieuwe gezichten, die de ploeg enorm versterken. Morgen starten we met een zeer aan elkaar gewaagde groep van zeven atleten. Vorig weekend trokken we naar de Gavers om ons in de details voor te bereiden op deze wedstrijd. De ambitie is hoe dan ook om beter te presteren dan vorig jaar, waar we gestrand zijn op een 18de plek na pech. Een top 8 lijkt mij een realistische ambitie. Ik heb er alvast zin in.

Maar dat is niet de enige wedstrijd deze week. Zondag start ik in de non-draft kwarttriatlon van Veurne. Vorig jaar proefde ik voor het eerst van de niet-stayer wedstrijden en dat bleek goed mee te vallen (cfr. podiumplaatsen in Sint-Laureins, Viersel en Ieper). Waar ik vorig jaar nog een klein beetje in het nadeel was met een gewone koersfiets, zal ik dit jaar met gelijke wapens kunnen strijden. Het belooft een mooie wedstrijd te worden. Het doel is om zo hard mogelijk te zwemmen, fietsen en te lopen en dan zie ik wel op welke plek ik strand. Een plaats in de top 10 zou mooi zijn.

Daarna volgen de wedstrijden elkaar snel op:

  • 20 mei – T3 Supersprint Sint-Laureins
  • 27 mei – Sprinttriatlon Dendermonde
  • 3 juni – BK sprinttriatlon Vilvoorde
  • 10 juni – Kwarttriatlon Hamme

Tot snel!

Brecht

Herbeleef de specifieke voorbereiding tijdens het teamweekend in de Gavers: