Solo in Dendermonde

Om de eerste week van de blok goed af te sluiten, stond ik aan de start van de triatlon van Dendermonde. Vorig jaar finishte ik hier als vierde uit de kopgroep van vier. Vandaag ging ik voor beter. Vorig jaar was ik de enige van de club aan de start en dit jaar kon ik de 3PT-ers niet meer op twee handen tellen. Dat toont ook hoe onze club op een jaar gegroeid is.

Omstreeks 15 uur werd de start gegeven voor 500 meter zwemmen, traditioneel een valse start. Kleine tip naar de organisatie toe: Niet aftellen van 10 naar 0, want ze vertrekken al op 5, één echt startschot is voldoende 😊 Gianni zou voor mij op kop zwemmen, maar na een stamp in zijn buik moest hij even bekomen. Ons plannetje viel meteen in het water, letterlijk dan. Na een mindere start zie ik Dennis Van Damme op kop zwemmen. Ik kom ernaast, maar hij wijkt precies wat uit richting de kajak, die redelijk ver rechts van de boei aan het wachten was. Ik koos voor de rechte lijn richting de boei en zwem hem voorbij. Ik keerde aan de laatste boei en trok nog eens goed door. Eenmaal aan wal, merkte ik dat ik een gaatje had. Nu zat er niks anders op dan er een eenzame tocht van te maken.

In het begin van het fietsen rijd ik vol door. Aan de U-turn kan ik de situatie inschatten. De achtervolgende groep bestond uit ploegmaats Gianni en Pieter, Dennis, Lars en Bram. Gianni en Pieter deden uitstekend werk door af te stoppen. Hierdoor konden ze hun eigen kans niet gaan. Achter hen vormde zich een grote groep met heel wat 3PT-ers: Niels, Arno, Volkwin en Brecht. Kort daarachter zat ook sterke Gijs, die dat gaatje snel wist dicht te fietsen. Ik had gelukkig mijn wattagemeter gemonteerd, waardoor ik kon inschatten wat ik aan het doen was. In het begin zat ik niet onder de 340 Watt (terwijl ik aan het trappen was). In de tweede ronde moest ik gas terugnemen, maar ik merkte aan de U-turn dat mijn voorsprong er niet op minderde. Aan de houding op de fiets van Gianni en Pieter zag ik dat ze een rustig zondagsritje aan het fietsen waren. De grote groep kwam wel dichter op hen, met daarin alle 3PT-ers die tijd vonden om mij aan te moedigen, bedankt! In de laatste ronde fietste ik langs het water nog eens vol door om erna op mijn positieven te komen voor de afsluitende 5,8 kilometer lopen. Oh ja, het fietsen was 22 kilometer.

Ik parkeer mijn fiets in de wissel, ik loop de wisselzone door en daar staat een muur van mensen in de weg. Het loopparcours is zelfs nog afgesloten met een lint. Ik roep even om duidelijk te maken dat ik eraan kom en spring gezwind over het lint. “Wow, de eerste is hier al.” De bevoorrading kon ik ook op mijn buik schrijven, want er werd nog een babbeltje geslagen door de vrijwilligers. Een voorfietser was er ook niet. Gelukkig kende ik het parcours, want de seingevers hadden wellicht een zonneslag. Ondertussen liep ik wel goed door, maar ik had al veel krachten verloren op de fiets. Sneller dan 3:35/km zat er niet in vandaag. Na de eerste ronde hoor ik van de supporters dat mijn voorsprong na het fietsen ruim een minuut was en dat de twee groepen samen zijn binnen gekomen. Snelle loper Ruben Martens zat daarbij. Ik kende even een zwak moment, mijn vierde kilometer liep ik in 3:45. Aan dat tempo zou mijn voorsprong wel snel kunnen zakken. Maar ik zette door en liep kilometer 5 en de volgende 800 meter erbij aan 3:30/km. Met een voorsprong van om en bij de minuut kon ik mijn solo afmaken en dat deed enorm deugd.

Ruben finishte tweede en Filip (Anné) pakte de derde plaats, voor ploegmaat Gianni. Jammer om hem naast het podium te zien vallen, op de plaats waar ik vorig jaar strandde. Dus wie weet volgend jaar, Gianni? De andere 3PT-ers deden het ook uitstekend. Volkwin, Brecht en Gijs liepen naar de top 10. Pieter, Niels en Arno eindigden in de top 15. Iets verder eindigden Bart en papa. Bij de vrouwen zagen we ook een mooie wedstrijd met Lotte op 1, Julie op 2 en Marie op 4. En voorafgaand aan deze wedstrijd won Hartwig de jeugdtriatlon. Wat een succes voor 3PT! We kunnen terugblikken op een mooie dag in het zonnige Dendermonde.

Uitslag