BK Ploegentriatlon – Koud, pech, maar desondanks wel leuk

1 mei, dag van de arbeid, en traditioneel vindt op deze dag het Belgisch Kampioenschap ploegentriatlon plaats in Doornik. Om 10h30 werd door de eerste ploeg de spits afgebeten. Elke 1’30” begon een ploeg in het koude water aan 500 meter zwemmen, gevolgd door 24 kilometer fietsen en 5,8 kilometer lopen. Onze ploeg startte wat later in de namiddag om 16h27.

We startten slechts met 6 atleten (i.p.v. 7) want Sven heeft in Gran Canaria een kuitblessure opgelopen, zeer jammer. Dan maar alles geven met 6. Het water was inderdaad koud, volgens de organisatie 13,8 °C, volgens een atleet met eigen thermometer 11 °C… Ik vond het nog meevallen eens we vertrokken waren. Na 200m kreeg Gijs het lastig en begon hij te hyperventileren. Na 3 weken niet te kunnen zwemmen met een schouderblessure was het tempo net iets te hoog. We zijn rustig gebleven en we hebben uiteraard op hem gewacht. Uit het water gekomen zijn we rustig de berg op gelopen richting de wisselzone. Ikzelf had een vrij vlotte wissel en ik moest even wachten op de rest. Naast ons vertrok er op hetzelfde moment ook een ploeg uit de wissel. Het was vrij smal, ik sprong op de fiets met Ramses naast mij. Ik deed mijn schoen aan en ik voelde iemand in mijn stuur haken, ik voelde de bui al hangen. Hij viel en ik kon nog recht blijven. Ik keek achterom en daar lag Gijs, het was zijn dagje niet… Hij stond direct recht en was snel terug op pad. We probeerden ons zo goed mogelijk te organiseren. De eerste rechte lijn wind tegen konden we een redelijk tempo rijden. We namen de U-bocht en kregen zo de wind in de rug, op de helling die volgde kreeg Tom het lastig. We besloten hem geen kop meer te laten doen. De tweede en derde ronde reden we een goed tempo, maar ik had de indruk dat het niet snel genoeg was om hoog te eindigen. We reden de wisselzone binnen, ik had een goede wissel en nam de eerste kilometer op kop. Daarna namen Jelle en Ramses gemakkelijk de kop. Gijs en Sören volgden, daarna Tom en ik. We liepen de eerste ronde een goed tempo, in de loop van de tweede ronde moest Tom dan toch lossen. We hielden dat tempo vast en de laatste meters versnelden we nog tot aan de finish.

Eindresultaat: 18e plaats overall en 4e plaats in de tweede divisie van de T3 series. Op de uitslag is te zien dat we tijd hebben verloren in het fietsen. In het lopen hebben we zeker ons mannetje gestaan. Het tijdsverlies in het zwemmen is nog beperkt, maar met de goede zwemmers in ons team zat er meer in. Niets aan te doen, de ketting is zo sterk als de zwakste schakel, en daar houden we uiteraard rekening mee. Ik heb mij zeker wel geamuseerd! En ik kan concluderen dat mijn conditie in orde is, ik kijk al uit naar de rest van het seizoen. In de tweede divisie is de achterstand beperkt en daar gaan we nog altijd vol voor die top 2 om ons te kwalificeren voor de eerste divisie.

Mijn volgende wedstrijd is de sprinttriatlon in Dendermonde op 21 mei, tot dan!

Uitslag